Jelképeink


Címer

   ,,A címert egy ezüst színű hullámvonal választja ketté. A hullámvonal felett egy vár (elefántcsontszínű) felette jobbról a sugárzó nap és balról a fogyatkozó hold (mindkettő aranysárga).

A hullámvonal alatt fehér kereszt és elefántcsontszínű eke. A címer háttérszíne kobaltkék, kontúrja antracit, a perem elefántcsontszínű.

A magyarországi németek címerea magyarországi német népcsoport legfontosabb jellemzőit foglalja össze:

 - a szülőföld szeretetét

 - a népcsoport kettészakítottcságát

 - a magyarországi németség hitét és teremtő erejét

Ebben a Nap és a fogyatkozó Hold a népcsoport háború utáni kettészakadását, a budai vár a magyarországiszülőföldet, a nyitott várkapu az újbóli egymásra találást szimbolizálja.

Az ezüst hullámvonal a Dunát szimbolizálja, mely összeköti az őshazát Magyarországgal, melyen őseink érkeztek mai is megtartott hittel és teremtő erővel."

 

Zászló

   ,, A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata zászlaja téglalap alakú fehér színű, a címer alapszínével megegyező színű szegéllyel szegett, közepén a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata címere.

 A zászlószegély alkalmazása mellőzhető.

 A zászlót világi, egyházi ünnepeken és a magyarországi német nemzetiség ünnepein lehet használni."

Himnusz

 ,,A magyarországi németek himnusza a Lied der Ungarndeutschen, melynek szövege megegyezik Dr. Ernst Imrich azonos című költeményének első versszakával, dallama pedig azonos Prof. Ludwig N. Hackl fent említett költeményre szerzett zenéjével."

 

 

(forrás: MNOÖ Közgyűlése 43/2012 (05.12.) számú határozata)